Ritüel Nedir? Ritüel Nasıl Yapılır?
Ritüel Nedir? Ritüel Nasıl Yapılır?
Ritüel nedir? Ritüel nasıl yapılır? Her toplumun kendine özgü, benimsemiş olduğu gelenekleri vardır. Gelenek ne demek? Bu aşamada akıllara gelecek bir soru olacaktır. Gelenek toplum tarafından kabul görmüş, atalardan beri uygulanagelen, toplumda saygı gördüğü için kuşaktan kuşağa adeta miras gibi devredilen ve yapılmadığında çeşitli şekillerde yaptırım uygulanan kültürel alışkanlıklar, töre, davranış ve törensel uygulamalardır. Ritüel nedir? Sorusuna törensel ve biçimsel uygulamalar bütünüdür cevabını vermek sanırız yerinde bir yanıt olacaktır.
Ritüel nedir ve nasıl yapılır? Toplumların yapısına göre değişen konular vardır. İnsanlar doğaları gereği içinde bulundukları topluma göre değişiklik göstermekle birlikte hayatı her yönüyle törensel yaşamayı severler.
Ritüel nasıl yapılır? Aslında toplumlar hayatlarını ritüeller şeklinde yaşarlar. Örneğin insanın doğumu törensel kutlamanın konusunu teşkil etmektedir. Bunun gibi her konuda ritüeller hayatın içinden gelmektedir. Ritüel yani hayatın içinde gelişen olayları tören şeklinde yaşamak genele yerleşmiş bir kural halini almıştır. Ritüel nedir? Konusuna verilecek örnekler şunlardır;
- Hayatı adeta bir tiyatro sahnesi gibi gören insanoğlu ritüel törenleri olarak kabul edebileceğimiz bolluk törenleri
- Ölüp dirilme törenleri
- Üreme törenleri
- Kurban törenleri
- Asker uğurlama törenleri
- Evlenirken yapılan düğün törenleri
İnsanlar görüldüğü gibi hayatın her anını tören şeklinde yaşamaktadır.
Ritüelin Kelime Anlamı Nedir?
Ritüel Nasıl Yapılır? Sorusu sorulduğunda akıllara ilk gelmesi gereken kelime Kült olmalıdır. Kült Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı ise, toplumsal ve yerel özellikleri taşıyan dini törenler ve biçimsel ibadet şekilleridir. Kelime özünde inanılan veya tapınılan tanrıya gösterilen saygıdan kaynaklı olarak yapılan ibadet şeklidir.
Ritüel nasıl yapılır? Ritüel inanç ve bağlılığı göstermek için yapılan hareketlerin, ibadet şekillerinin ve tapınmanın şekilsel izahıdır.
Ateist olduğunu iddia eden toplumlarda dahi kutsallaştırılan bazı özel davranış ve ibadet şekilleri vardır aslında.
Ritüel nasıl yapılır? Ritüele konu olan her olayın kendine özgü yapılış şekli vardır. Ritüeller kimi zaman dinsel tören kimi zaman ise dini ay şeklinde olmaktadır. Toplumlarda ritüele konu olan olayların içinden bazıları özel bir yere sahiptir. Örneğin yağmur duasına çıkmak bir ritüel içerir. Yağmur duası ritüeli ise şekil itibariyle ve okumaları ile ve dualarıyla belli başlı kurallara sahip olan bir uygulama biçiminden ibarettir.
Ritüel nedir ve ritüel nasıl yapılır? Sorularına cevap olma aşamasında verilecek cevaplar oldukça kapsamlı olmaktadır. Konuyu biraz daha açmak gerekirse kimi zaman insanların birçoğu için dua etmek dileklerinin kabul olmasına vesile kabul edilmektedir. Kimilerine göre ise ibadetlerin özünde dua vardır. Oysa dua gerçekten de ibadetlerin temeli olmasına rağmen şekil itibariyle bir ritüel olarak kabul edilebilmektedir. Ritüeller, dini inançlar gibi insanların hayatında yer etmiş, benimsenmiş ve uygulanabilen alışkanlıklar bütünüdür demek yanlış olmasa gerek.
Ritüel Nasıl Yapılır?
Öyle zamanlar olur ki insanlar kendileri ile ilgili olduğu halde kendi dışlarında gelişen olaylar karşısında çaresizliğe düşebilirler. Böyle zamanlarda insanlar çeşitli ritüellerden medet umabilirler. Ritüel yapmanın ilk adımı olan sadece istemektir. Canı gönülden istemekle başlayan ritüelin ikinci adımı ise olayları akışına bırakmaktır. Ritüel yapmak acelecilikten uzak olmayı gerektirir.
Tıpkı demlenmiş olan çayın sakin, sessiz ve derinden demini alması gibi ritüel acele etmeden ve sakin yürütüldüğünde sonucuna ulaşılabilmektedir. En sık yapılan ve bilinen ritüel örnekleri ise şunlardır;
- Bereket ritüeli, yeni ay döneminde ve perşembe günleri yapılması önerilir. Sevinçle ve bolluğa niyet ederek başlanmalıdır.
- Aşk ritüeli, iki tane kırmızı mum kullanarak dolunayda yapılması önerilmektedir.
- Adaçayı ritüelinin yapılma amacı evinizin ve ailenizin üzerindeki negatif enerjiyi def etmektir.