7 / 24 Çekinmeden Arayın 0552 443 29 29

İslam’da Havas İlminin Yeri Nedir?

  • İslam’da Havas İlminin Yeri Nedir? için yorumlar kapalı
İslam’da Havas İlminin Yeri Nedir?

İslam’da Havas İlminin Yeri Nedir?

İslam’da havas ilminin yeri nedir? Merak edenler için bu yazımızda bu konuyu ele aldık. Havas ilmi, İslam ansiklopedisinde bulunan bir kelime öbeğidir. Bu kelime has ve hassa kelimelerinden türemiştir. Genellikle tabiat ve nesneler için kullanılmaktadır. Ancak insanlar için kullanıldığında ise seçkin kişi ya da sıra dışı gibi anlamlara gelmektedir.

İslam dini ile ilgisi ve bilgisi olan kişiler bu terimi sıklıkla kullanmaktadır. Ancak herkes havas ilminin ne olduğunu bilmeyebilir.

Havas İlmi Nedir?

Pek çok kişi havas ilmi ne anlama geldiğini bilmemektedir. Bu sebepten dolayı da onlar için havas ilmi nedir? Onu inceleyelim. Havas ilmi, nesnelerin gizli özelliklerini tanıyan ve bu gizli özelliklerden de yararlanmayı amaçlayan bilgi dalıdır. Ayrıca dini açıdan değerlendirildiği zaman havas ilminin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Havas ilmi kendine has nitelik ve özellikler taşımaktadır ve bu özelliklerin bir başkasında olmadığını göstermektedir. Havas ilmi ile ilgilenen ve uğraşan kişiler seçkin kişiler olarak adlandırılmaktadır. Havas kelimesi anlam olarak bilinmeyen ve farklı bir ilimle uğraşmak manası taşımaktadır.

Bu ilim İslam alimleri tarafından keşfedilen bir bilgi dalıdır. Ayrıca havas ilminde yapılan araştırmalar Allah tarafından var edilen varlıkların bir hikmeti olduğu üzerine yapılmaktadır. Havas ilminin araştırma konusu içerisinde doğada bulunan bütün canlı ve cansız varlıklar vardır. Bu ilme göre her türün kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Havas ilminde bu özellikler eleman olarak adlandırılmaktadır.

İslam’da Havas İlminin Yeri Nasıldır?

İslami alimler tarafından keşfedilen havas ilminin İslam’daki yerine bakalım. Öyleyse şu soruyu sormamız yerinde olacaktır. İslam’da havas ilminin yeri nedir? Yukarıda İslam alimleri tarafından keşfedildiğinden bahsetmiştik. Bu alimlerden bir tanesi de Taşköprü zade Ahmet efendidir.

Havas ilmini öğrenmenin 3 farklı yolu vardır. Bunlardan bir tanesi semavi yollarla havas ilmine ulaşmak olarak bilinmektedir. Bu anlamda havas ilmine sahip olmak Allah’a kendini bütün benliği ile adamaktan geçmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için de kişinin kendini dünyevi unsurlardan arındırması gerekir. Ancak bu şekilde kişi kendini havas ilmine hazır hale getirebilmektedir. Ayrıca havas ilmi İslamiyet’te nafile ibadetlerin yerine getirilmesine büyük önem verir, bu kişilerin haramdan ve mekruhtan kaçınması, dini yaşamı ve tasavvufu en iyi şekilde yapmaları gerekir.

İslamiyet’te Havas İlmine Örnekler

İslam'da Havas İlminin Yeri Nedir?

İslam’da Havas İlminin Yeri Nedir?

İslamiyet’ten buna bir örnek verecek olursak eğer Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet’in vahiy alma mucizesini örnek verebiliriz. Bu durum Peygamberimizin kendine özgü bir özellik olduğu için havas ilminde bulunmaktadır. Ayrıca bazı kişilerin de kendine özgü bazı mucizeleri olduğu için bu kişiler de havas ilminde yer almaktadır.

Havas ilmi İslamiyet’te şu şekilde izah edilmektedir; ilim, irfan, tasavvuf, ahlak, hal ve ibadet sınıflandırmaları şeklinde yer almaktadır. Bu bahsedilen özelliklerden ahlak kurallarını kişiler öylesine, iyi ve en iyi şekilde uygulayabilirler ve bu uygulama derecelerine göre de isim almaktadırlar. Öyleyse bu sınıflandırmaların isimlerine bakalım. Ahlak kurallarını öylesine uygulayan kişilere avam, iyi bir şekilde uygulayanlar havas ve bu kuralları en iyi şekilde uygulayanlar da hâssü’l-havâs olarak adlandırılmaktadır.

Bahsettiğimiz bu konulardan da anlaşılacağı üzere İslamiyet’te havas ilminin dereceleri vardır. Bu dereceler öylesine, iyi ve en iyi olmak üzere 3’e ayrılmaktadır. Allah tarafından yaratılan bazı varlıkların özellikleri çok net görülmektedir. Ancak bazılarının özellikleri ise gizlidir. İşte havas ilmi ile uğraşan kişiler, bu gizli özellikleri keşfetmekle ilgilenirler.

İslam dininde, havas ilmindeki bu gizli özellikleri araştırıp bulmak olağan üstü güç olarak belirtilmektedir. İslamiyet’te havas ilmi uygulamalarının bazı kuralları vardır. Bunlara uyulduğu zaman İslam dininde havas ilmi zararlı sayılmamaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ