Osmanlı Döneminde Ne İçin Büyü Yapılırdı?
Osmanlı Döneminde Ne İçin Büyü Yapılırdı?
Osmanlı döneminde ne için büyü yapılırdı? Sorusu Osmanlı tarihine ilgi duyan kişilerin merak araştırdığı bir konudur. Büyü tarihi her ne kadar ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de Osmanlı Döneminde de büyüye çok fazla ilgi duyulmuştur. Özellikle Osmanlı İmparatorluğunun son yüzyılında büyü uygulamaları artmış ve toplumsal bir olgu olarak kabul edilmiştir. Bu dönemde yaşayan insanlar büyüyü birbiri ile paylaşmaya devam ederek yayılmasına neden olmuştur. Büyü Osmanlı dönemine Ortodoks Hristiyan kültüründen geçmiştir.
Osmanlı döneminde yasayan kişiler, semavi dinlere bağlı olduğu kadar büyünün ortaya çıkması ile fal ve tılsım gibi batıl uygulamalara da düşkün olmuşlardır. 1839 – 1923 yılları arasında modernleşen Osmanlı İmparatorluğunda büyü ve rüya, fal, üfürük gibi konular önemli bir kavram haline gelmiştir. Öyle ki Müslüman bir kişi papaz büyüsünden, Hıristiyan Müslüman bir hocanın tükürüğünden medet umar haline gelmiştir.
Osmanlı Döneminde Hurafeler
Osmanlı döneminde ne için büyü yapılırdı? Gibi konular merakla araştırılırken aslında tarihe önem veren kişiler Osmanlı döneminde hurafeler konulu başlıkları araştırmaktadırlar. İslam öncesinde Şamanlar ve Budistler, Türklerin İslam dinini kabul etmesiyle beraber kendilerinin yarattığı hurafelerin yok olmasından korktuğundan dolayı Kuran-i Kerim’de bulunan ayetleri, kendilerinin uydurduğu batıl inançları ekleyerek İslam dinine uygun bir kılıfa büründürmüşlerdir. Şamanlar güçlerini ve işlevlerini kaybedince onların yerini derviş, şeyh, aşık gibi isimler ile adlandırılan kişiler almıştır. Ayrıca hekimlik işleri ile uğraşanlar ocaklılar ve kırık çıkrıkçılar olmuşlardır. Şamanların toplumunda büyücülük, falcılık ve cinler ile iletişim çok fazla yayılmıştır. Büyü olayı semavi dinlerden önce de var olan bir uygulamadır.
Osmanlı Döneminde Hastalığa ve Nazara Karşı Muska Uygulaması
Osmanlı döneminde ne için büyü yapılırdı? Sorusu büyük yankı uyandırmıştır ve pek çok bilim insanının bilimsel araştırmalar tez konularında yer almıştır. Bunun yanı sıra mistik olaylara ilgi duyan kişiler bu olayların farklı dinlerde ve toplumlarda konumunu merak etmektedir. Bu sebepten dolayı da Osmanlı döneminde hastalığa ve nazara karşı muska uygulaması da insanlarda büyük ilgi uyandırmıştır.
Eski dönemlerde olduğu gibi Osmanlı döneminde de geleceği önceden bilme arzusu her zaman bir ihtiyaç olmuştur. Bu yüzden de insanlar muska uygulamalarına büyük önem vermiştir. Muska kelimesi “nüsha “kelimesinden türemiştir ve yazılı şey anlamına gelir. Muska uygulaması hastalıktan ya da nazardan korunmaya karşı yazılmaktadır. Muskanın içerisinde ayet ya da hadis yazılıdır ve büyülü gücü olduğuna inanılmaktadır. Osmanlı toplumunda da muskaya büyük önem atfedilmiştir ve büyülü olduğuna inanıldığı için nazara ve muskaya karşı etkili olduğu düşünülmektedir. İslam dinine düşkün olan Osmanlı toplumu her ne kadar büyünün yasak ve günah olduğunu da bilseler yine de büyü yapmaktan vazgeçmemişlerdir.
Osmanlı Döneminde Büyü İnancı
Osmanlı döneminde ne için büyü yapılırdı? Sorusunun yanı sıra Osmanlı döneminde büyü inancı da araştırılmaya devam etmektedir. Osmanlı tarihinde büyü her ne kadar açık seçim bir şekilde yapılmasa da araştırılan kaynaklarda insanların büyü işleri ile uğraştığı ve fal baktırdığı görülmektedir. Ayrıca hekimlik görevini üstlenen ocakçılar, emici kadınlar ve kırık çıkıkçılar da Osmanlı döneminde büyük ilgi görmüş kişilerdir. İnsanlar semavi din ile büyüyü birbirine harmanlamışlar ve bununla iç içe yaşamaya başlamışlardır. İslam dinine ve Kuran-i Kerim’de yer alan sürelere her ne kadar inansalar da Osmanlı toplumunda dinler ve kavimler birbirine karıştığı için büyü hastalıklara ve nazara karşı uygulanmıştır. Hekim tedavilerinde de kocakarı ilaçlarına yer verilmiştir.