Rukye Ne Demektir? Rukye Nasıl Yapılır?
Rukye Ne Demektir? Rukye Nasıl Yapılır?
Rukye ne demektir rukye nasıl yapılır sorusu birçok kişi tarafından araştırılan bir sorudur. Manevi ilimler arasında birçok ilim akla gelmektedir. Bu adımda akla gelen bir diğer ilim ise Rukyedir. Rukye sayesinde birçok kişinin kötü hastalıklardan korunması sağlamaktadır. En başta sorulan soru da aslında burada anlam kazanan sorulardandır. Birçok kişi tarafından bu sorunun cevabı merak edilmektedir. Rukye’nin anlamı Allah’ın bir sıfatı olmasının yanı sıra şifa için kullanılan dua olarak da bilinmektedir. Maddi ya da manevi olarak sıkıntıda olanların yaptırdığı bir dua olarak ifade edilmektedir.
Rukyenin yapılmasının temelinde dualar yatmaktadır. Bir nevi şifa isteyen kişiler için dua denilebilir. Özellikle belli hastalıklara sahip fakat tıbbi olarak çözüm bulamayan kişiler tarafından şifa olarak aktarılan dualar olarak bilinmektedir. Bu nedenle birçok kişi tarafından rukye yapımı tercih edilmektedir. Arapça olarak okunmaktadır. Arapça bilgisi olmayan kişilerin bu konuda bilgisi olan kişilerden destek alması faydalıdır.
Rukye Nedir?
Her Müslümanın gözle görülmeyen ilacı olarak tanımlanmaktadır. Rukye ne demektir rukye nasıl yapılır sorusu da bu nedenle oldukça merak edilmektedir. Birçok kişinin şifa bulması için okunan dua ve sünnet olarak gündeme gelmektedir. Allah katından istenen şifanın bulunması için rukye yapımına başvurulmaktadır. Fakat rukye kendi arasında üç gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki şirktir. Eğer küfür olarak yapılan bir rukye ise bu şirke girmektedir. İkincisi haramdır. Bu şekilde yapılan rukyelerde demir, ip ya da tuz kullanılarak yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan rukyelerin haram olduğu belirtilmektedir. Eğer bir şifa olması için rukye yapılıyorsa bunun için belli hadis ve dualar okunarak yapıldığı bilinmektedir.
Rukyenin bir başka anlamı da Kur’an ile yapılan bir şifa tedavisi yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Bu şifa tedavisinin yapılması esnasında Allah’ın isimleri ve sıfatları zikredilmektedir. Rukye yapımında amacı açıklamak gerekirse; Kur’an ayetlerinin zikredilmesi ile birlikte şifa bekleyenlere şifa sunmak denilebilmektedir. Bu şekilde yapıldığında Allah’ın adının zikredilmesiyle şifanın yalnızca Allah’tan geldiği belirtilmektedir. Şifa dışında başka bir açıdan bakıldığında ise; kötülüklerle başa çıkma yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Rukye yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kitaptan surelerin usulüne uygun şekilde okunmasıdır. Okunacak olan dua ve sureler içeriğinde şirk ve günaha uygun sözler barındırmamalıdır. Bu nedenle yapacak olan kişi iyi bir şekilde telaffuza yatkın olmalıdır.
Rukye Ayetleri Nelerdir?
Rukye ayetleri nelerdir rukye yaparken ne okunur sorusu da oldukça merak uyandıran sorulardandır. Rukye yapımında her ne kadar Allah’ın isimleri ve sıfatlarından yararlanılsa da bazı sure ve dualar da okunmaktadır. Bu sure ve duaların başında da genellikle Fatiha suresi, İhlas suresi, Felak Suresi, Nas Suresi ve Ayet-el Kürsi gelmektedir. Bütün bu surelerin dışında yapılacak olan rukyeye uygun dua ve sureler de tercih edilebilmektedir. Fakat şifa bulmak için yapılan rukyelerde genel olarak Felak ve Nas surelerinin okunduğu belirtilmektedir. Rivayete göre Hz. Muhammet’in Felak ve Nas surelerini okuyarak ölüm yatağındayken rukye ettiği belirtilmektedir.
Rukye ne demektir rukye nasıl yapılır diye bakıldığında caiz olup olmadığının da araştırılması gerekmektedir. Eğer bir şifa için yapılıyorsa rukyenin caiz olduğu bilinmelidir. Hastalık için şifa arayanların yaptığı rukyeler kabul görecek cinstendir. Bazı kaynaklarda her ne kadar rukyenin caiz olmadığı savunulsa da genel anlamı ile Allah’tan şifa istenmesi amacı bulunmaktadır. Dolayısıyla dua yolu ile yapılması caiz olduğunu ortaya koymaktadır. Fakat şer ve haram olan gruplar yapıldığında ise caiz olmadığı islam alimleri tarafından belirtilmektedir.