7 / 24 Çekinmeden Arayın 0552 443 29 29

Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz?

  • Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz? için yorumlar kapalı
Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz?

Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz?

Hangi gün ve hangi saatlerde dua etmeliyiz? Konusunda merak ettikleriniz olabilir. Dua etmek kişilerin rahatlamasını sağlamakla birlikte onların manevi huzura kavuşmasına da neden olmaktadır. Manevi huzur insanlar için oldukça önemlidir. İçi daralan ya da sıkılan kişiler oldukça gergindir. Ne yaparlarsa yapsınlar rahatlayamazlar. Agresif bir ruh haline sahip olurlar. Bu durum da kişinin hayattan zevk almamasına ve bazı isyanlarda bulunmasına neden olur. İçinizin rahatlaması ve adeta kuş gibi hafiflemeniz için dua etmelisiniz.

Dua etmenin günü ve saati olur mu diye düşünüyor olabilirsiniz. İnsanlar içlerinden geldiklerinde, kendilerini hazır hissettiğinde ya da vakit bulduğu anlarında dua edebilir. Bunun için herhangi bir zaman dilimi olmamasına rağmen bazı günlerde ve gecelerde dua etmenin ayrı bir güzelliği ve önemi olduğu da vurgulanmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle denmektedir: “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah’ı tesbîh edin. Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rum, 30/17-18)

Hangi Günlerde Dua Etmeliyiz?

Dinimizce mübarek sayılan ve yapılacak olan ibadetlerin de makbul olacağı söylenen gün cumadır. Cuma vaktinde edilen duaların ve isteklerin geri çevrilmeyeceği söylenmektedir. Okunan ayetler, dualar, Allah’tan istenenler o gün daha makbuldür. Hangi gün ve hangi saatlerde dua etmeliyiz? Cuma gününde ya da cuma gününü karşılayan gecede yani perşembe gecesinde dua etmek oldukça hayırlıdır. Vakti olanlar bu günlerde dua edebileceği gibi vakti olmayanlar Allah’a sığınarak cuma günü hürmetine dua edebilirler. Edilen dualarda istek ve dilekler iletilir. Günahların af olması dilenir, kendinize çocuklarınıza anne ve babalarınıza dualar edilir. Allah bu duaları gören, bilen ve kabul edendir.

Duaların Kabul Göreceği Zamanlar Nelerdir?

Bazı zaman aralıklarında edilen dualar daha fazla önemlidir. Mesela seher vakti yani gün ağarmadan edilecek dualar sessiz bir zaman aralığına sahiptir. Bu anda kişi kendisini Allah’a daha yakın hissedebilir. İstek ve dileklerini ona bildirebilir. Bir hadis-i şerifte seher vakti edilen dualar için diyor ki: “istiğfar eden yok mu onu mağfiret edeyim, isteyen yok mu ona isteğini vereyim ve duasını kabul edeyim” Hangi gün ve hangi saatlerde dua etmeliyiz? Konusunu anlatırken duaların kabul göreceği zamanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ezan okunurken edilen dualar
  • Yağmur yağdığında edilen dualar
  • Namazda edilen dualar
  • Namaz bitimi edilen dualar
  • Cemaatle birlikteyken edilen dualar
  • Mübarek gün ve gecelerde edilen dualar

Duaların Kabul Edileceği Mübarek Gün ve Geceler Nelerdir?

Özel günler ve gecelerde ibadet etmek ve dua etmek oldukça önemlidir. Hadisi şerifte şöyle söylenmektedir: Regaib gecesi, Berat gecesi, cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi yapılan dualar ret edilmez” Özetle dua edilecek mübarek gün ve geceleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Regaibin ilk gecesi
  • Arife günü
  • Ramazan günleri ve geceleri
  • Cuma gününün öğle ve ikindi namazı arası
  • Bayram geceleri
  • İftar zamanı
  • Şabanın 15 inci gecesi
  • Günün zeval vakti (güneşin en tepede bulunduğu an)

Duaların Kabul Edileceği Günler ve Anlar Nelerdir?

Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz?

Hangi Gün ve Hangi Saatlerde Dua Etmeliyiz?

Bazı vakitler ve anlarda dua edilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle gece yarısından sonra, kandil gecelerinde, harp meydanında, yolculukta, secdede, hastalıkta, misafirlikte ve kalbinizin daraldığında dua edilmesi gerekir. İnsanlar bu anlarda kendileri ve sevdikleri için dua eder. Şükür duanın bir parçasıdır. İnsanlar elinde olan kıymetler için şükretmelidir. Dualarda hep istek ve dileklere yer verilmemelidir. Hangi gün ve hangi saatlerde dua etmeliyiz? Konusunda yeterli bilgilere sahip olan kişiler bu anları değerlendirerek Allah’a daha yakın olabilirler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ