Şükür Dualarının Hayatımızdaki Önemi Nedir?
Şükür Dualarının Hayatımızdaki Önemi Nedir?
Şükür dualarının hayatımızdaki önemi nedir? Hayatımızda bize verilen her şeye şükretmemiz gerekir. Çünkü şükür nimetleri artırır. Verilen nimetler bazen az bazen de çok olabilir. Bu Allah’ın taktiridir. Elimizde olan bütün güzellikler için şükür duası okumamız gerekir. Hatta başımıza gelen musibetler için şükretmesini bilmeli daha da kötüsünden korunmak için yardım dilemeliyiz. Şükür bir nevi teşekkür anlamını taşımaktadır. Şöyle bir etrafınıza bakarsanız şükretmeniz gereken birçok şey olduğunu görebilirsiniz.
Şükür duası nedir ve nasıl okunur? Diye araştırma yapanlar olabilir. Bu konuyla ilgili ayrıntıları yazımızda bulabilir sizler de şükür duaları ederek Allah’a teşekkür edebilirsiniz.
Şükür Duaları Ne İçin Okunmalıdır?
Şükür dualarının hayatımızdaki önemi nedir? Neden şükür duası okumalısınız? Eğer sahip olabildiklerinizi görebiliyorsanız şükür duası etmeye de başlayabilirsiniz. İşte dua okumanızı gerektiren sebepler:
- Sağlıklı olduğunuz için
- Sizi seven kişilerin var olduğu için
- Evli olanlar bir eşe sahip oldukları için
- Çocuğu olanlar Allah’ın onlara evlat verdiği için
- Sahip olduğunuz mallar için
- Yedikleriniz, içtikleriniz yani verilen nimetler için
- Öğrenci olanlar; sınavı iyi geçtiğinde, üniversiteyi kazandığında, mezun olduğunda
- İşsiz olanlar işe girdiğinde
- Evlenenler yeni ev kurduğunda
- Yeni aldığınız eşyalar ya da kıyafetleri alabilme gücünün size verildiğinde
Gördüğünüz gibi hayatınız içinde şükretmenizi gerektiren birçok önemli ayrıntı bulunmaktadır. Yaşadığınız sürece şükür duası ederseniz Allah her zaman daha çok veren olacaktır.
Şükür Duası Arapça ve Türkçe
Şükür dualarının hayatımızdaki önemi nedir? Şükretmek öncelikle iç huzurumuzu artırır. Çünkü dua etmek bizleri rahatlatır. Aşağıda bulunan şükür duasını okuyabilirsiniz.
Allahümme inni es’elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve’neuzü bike min şerri meste’azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente’l müstean ve aleyke’l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah.
Türkçe anlamı: Allah’ım senin peygamberin Muhammed’in senden dilediklerini bende dilerim. Peygamberin sana sığındığı şerlerden bizler de sana sığınırız. Yardım ancak senden dilenir ve beklenir. İnsanı dünya ve ahiretin muradına eriştiren ancak sensin. Günahtan kaçmak için güç, ibadet edebilmek için kuvvet ancak Allah’ın yardımıyla kazanılır.
Şükür Duası ve Şükür Namazı
Şükür duası etmenin oldukça önemli olduğunu vurguladık. Bu duanın haricinde şükür namazı kılmak da oldukça makbuldür. Abdest alarak istediğiniz kadar kılacağınız şükür namazı sonrasında da duanızı edebilirsiniz. Peygamberimizin de aldığı güzel haberlerde ve karşılaştığı güzel durumlarda şükür namazı kıldığı bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim’deki birçok ayette şükretmenin ne kadar önemli olduğu insanlara vurgulanmaktadır. Allah şükreden kullarını sever ve onlara nimetlerinden daha da çok verir.
Şükür Ayetleri Nelerdir?
Şükür dualarının hayatımızdaki önemi nedir? Çok sayıda şükür ayeti Kur’an da yer almaktadır. Bunları okuduğunuzda şükretmenin önemini de kolaylıkla anlamış olacaksınız. Şükretmek için herhangi bir zaman dilimi ya da kural yoktur. Aklınıza geldiğinde içinizdeki duyguları dışa vurabilirsiniz. “Allah’ım verdiğin nimetlere, sunduğun güzelliklere binlerce kez şükürler olsun” demeniz de bir nevi duadır. Şükür ayetlerinden bazılarını sizlerle paylaşıyoruz:
Bakara 56. Ayet: Sonra ölümünüzün ardından belki şükredersiniz diye sizi tekrar diriltmiştik.
Bakara 152. Ayet: O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin.
Bakara 172. Ayet: Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helâl olanlarından yiyin! Eğer yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin!
Al-i İmran 123. Ayet: Düşmana göre sayı ve silahça çok zayıf durumda iken şüphesiz Allah size Bedir savaşında yardım etmiş, sizi muzaffer kılmıştı. Öyleyse Allah’a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız.
En’am 53. Ayet: Allah aramızdan bula bula bunları mı lutfuna lâyık gördü?” demeleri için, onların bir kısmını diğer bir kısmıyla işte böyle imtihan ettik. Şükredenleri en iyi bilen Allah değil midir?